Opovrgnuće Vlade ZHŽ i odgovor na isto od strane HRS-a

ljubuski.info

Vlade Županije Zapadnohercegovačke je, na službenim mrežnim stranicama, objavila opovrgnuće na današnje priopćenje HRS-a: Nabavka vozila ili financiranje predizborne kampanje?

Prenosimo opovrguće:

Demanti Vlade ZHŽ

U tekstu pod nazivom "Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?", koji je u četvrtak 23. studenoga 2017. godine objavljen u medijima, iznesen je niz netočnih i zlonamjernih navoda na štetu Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

U interesu objave istine i točnog informiranja javnosti, obavještavamo Vas da će se nabava spomenutih vozila izvršiti sukladno Zakonu o javnim nabavama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) iz sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, a ne iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, kako je navedeno u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Na ovo opovrgnuće su reagirali iz HRS-a, navodeći kako je opovrgnuće Vlade ŽZH pomalo smješno, u kojem navode kako će raditi će sukladno Zakonu o javnim nabavkama, kao da dosada nisu po njemu radili? Iz HRS-a tvrde kako je razlog tome nepostojanje dokumenta "Proračun Vlade ŽZH za 2018. godinu" zbog čega se proizvoljno obećava ovo ili ono. Tvrde kako su u HRS-u svakako za nabavu vozila u čemu će i ustrajati.

Prenosimo i njihov odgovor na ranije opovrgnuće Vlade ZHŽ:

Odgovor na demanti Vlade ŽZH

Ovim putem zahvaljujemo Vladi ŽZH što su odgovorili na naš upit o nabavci vatrogasnih vozila i što će ista nabavljati u skladu sa zakonom. Dužni smo pojašnjenje naših, kako oni navode, "zlonamjernih i netočnih navoda.

Vlada govori kako će se vozila nabaviti proračunskim sredstvima. Ukoliko je Vlada uistinu namjeravala nabavljati interventna vozila plaćeno iz Proračuna, u skladu sa zakonom o proračunima isti su se morali predvidjeti u nacrtu proračuna (Članak 17), a nisu. Također, morali su obznaniti dokument nacrta Proračuna u kojem je navedena ta stavka, a koji je morao biti donesen do 01.10.2017. (Članak 16). S tim dokumentom su nas morali demantirati, a ne izjavom. No, nije prvi put da Vlada ne poštuje Zakon o proračunima, ali drago nam je ako su ovaj put najednom odlučili isti poštivati, ukoliko do donošenja Proračuna stavku ipak navedu u proceduri rasprave o Proračunu.

Budući da u nacrtu, kao što smo rekli, nisu navedena sredstva, a poučeni iskustvima njihovih partijskih kolega iz drugih županija (poput HNŽ, što se može vidjeti iz revizorskog izvješća kojeg šaljemo u privitku), došli smo do zaključka kako će se koristiti namjenska sredstva za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Do tog zaključka smo došli tim više što je na sastanku na kojem se i donijela odluka o nabavci prisustvovao i ravnatelj uprave CZ ŽZH g. Drago Martinović, koji nije član Vlade.

Prema tome, nije bilo nikakvih zlih namjera, nego smo jednostavno tražili odgovor na upit o izvoru sredstava. Zakon o javnim nabavkama, kojeg Vlada spominje u svome demantiju, nismo ni spominjali, smatrajući kako se podrazumijeva da će se nabavka raditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali evo ako su to iz Vlade morali dodatno navesti, zahvaljujemo i na tome.

Na kraju moramo pojasniti kako nemamo apsolutno ništa protiv nabavke interventnih vatrogasnih vozila, dapače, vozila se moraju nabaviti, ali u skladu sa Zakonom, o čemu smo mi u HRS-u u više navrata govorili i zahtijevali od vlasti. I ne samo vozila, nego i oprema za GSS i ostale službe za zaštitu i spašavanje, a čije financiranje je moralo biti predviđeno Programom razvoja zaštite i spašavanja, kao i Godišnjim planovima, usvojim na Skupštini ŽZH, što se nije dogodilo u ovom sazivu. Protiv smo nenamjenskog trošenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje za potrebe nečijih privatnih interesa, prikrivenih tobožnjim dobrim namjerama.

Još jednom zahvaljujemo Vladi ŽZH na odgovoru na naš upit i zahvaljujemo što će nabavku vatrogasnih vozila uraditi u skladu sa Zakonom. Ako smo našim dopisom imalo doprinijeli tome, mi smo postigli ono što nam je i bio cilj.

Komentari

Prati li oporba ovo? Ovako se radi! Ma bravo HRS! Neviđeno šukanje vladajućih. Samo nastavite!

Kada su ovi u vladi ŽZH jedine većinske županije sa hrvatskim pukom sa najvećim brojem radara u BiH radili zakonito.Pa oni su nezakonito umanjili 8% plaću svim proračunskim korisnicima,sada kad su to konačno vratili kažu da su povećali plaće.Demagogija.Nitko za to nije odgovarao iako su na sudu izgubili.Ova vlada ima najmanji broj sjednica,puna je dugovanja kojeg sada nekako krpi.,ne plaća dugove koji su se nagomilali po presudama.Proračun im je godinama socijalni što znači da nema razvitka da je dovoljna sama sebi.Niz afera ministra Borasa predsjednik vlade je zanemario,šutio.Veliki hrvati koji bi za novac prodali sve.Županija u kojoj se jedinoj ne poštuje zakonitost sudskih odluka,plaća se za razliku svih drugih županija pristojba na radne sporove,najviše radara po četvornom metru u BiH,najviše kamera a kriminal cvate,gdje tužiteljstvo nije zatvorilo nijednu veliku ribu,gdje policija pištolje umjesto policajcima dijeli dilerima,gdje se krivotvore potpisi za činove mrtvog čovjeka.Jad i bijeda hrvatske županije.

Da nije Tonija kralja koji polako vrača dugove odavno bi propsla

Bravo za HRS

Ovi so uvik prica o kralju nek potegne vodu

Nemoj na našeg legendarnog Tonija Kralja čovik spašava županiju

Sitila se bagra da nabavi dzipove i [ * neprimjereno * ]upove za lov i u sumu umjesto cisterni. Naravno uzeli bi kod istog di voljeni vozd iz Bara je uzeo sebi sluzbenog passata od 220 iljada maraka.

Najviše radara ima Unsko- Sanska županija.Ali mi ćemo se potruditi da imamo više.

Opovrgnuće Vlade ZHŽ i odgovor na isto od strane HRS-a

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto