Pitanje policijskih mirovina rješavati putem "lex specialisa"

ljubuski.info

Sastanak Sindikata policijskih službenika FBiH održan je jutros u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova s ministrom unutarnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom kako bi usuglasili stavove o odlasku u mirovinu policijskih službenika.

Nakon sastanka u petak i u subotu ujutro, imali smo sastanak s predstavnicima Sindikata i razgovarali kako ovu situaciju premašiti. Mi smo bili spremni kao Vlada, odnosno kao nadležno ministarstvo da predložimo petogodišnji prosjek, ali u Zakonu o policijskim službenicima, kao lex specialis zakon kojim bi se tretirala ova populacija. Na sastancima su bili predstavnici MIO i Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH koji su podržali stav da se ovo pitanje rješava putem lex specialis zakona o policijskim službenicima, kazao je ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Moramo biti socijalno osjetljivi i maksimalno zaštiti ogromnu populaciju umirovljenika koji je 400.000 i zaštiti na neki način njihove mirovine, odnosno pokušati povećati ionako male mirovine koje oni primaju. Znamo da je prosječna mirovina oko 370 KM i u fokusu zanimanja i Vlade je stabilizacija mirovinskog sustava odnosno pokušaj povećanja mirovina ovim najugroženijim kategorijama, kazao je Čampara.

Po njegovim riječima, predstavnici Vlade smatrali su da se kroz Zakon o policijskim službenicima izmjenom jednog postojećeg člana može riješiti i ovo pitanje koje se tiče policijskih službenika.
Direktor MIO-a i njegovi suradnici našli su i utvrdili modalitete kroz petogodišnji prosjek i buduće visine mirovina i sve ono što bi proizlazilo iz tog zakona. Smatrali smo da je to najbolji način rješavanja ovog pitanja. U suštini svi sindikati su suglasni s tim, oni to prihvaćaju samo traže garancije da to prođe Vladu i Parlament, a ja kao resorni ministar ne mogu dati te garancije. To moraju dati predsjednici klubova odnosno političkih stranaka koje participiraju u vlasti koje čine svakako većinu i u Vladi FBiH i u Parlamentu FBiH, kazao je Čampara.

Predstavnici Sindikata su tražili da oba zakona (Zakon o MIO-u i Izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima) idu u isto vrijeme i budu usvojeni u isto vrijeme.
Podržavam ih i nemam ništa protiv toga, kao i premijer Novalić, dodao je Čampara.

Po njegovim riječima, predstavnici Sindikata su kazali kako će se obratiti parlamentarcima i obaviti još konzultacija i razgovora.

U utorak, 21. studenog, bit će održana izvanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran zakon o MIO-u.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari