Općina Ljubuški drugu godinu za redom rebalans proračuna radi zbog viška prihoda

ljubuski.info

Naime, pred vijećnicima Općinskog vijeća Ljubuški u ponedjeljak će se naći dokument rebalansa proračuna za 2017. godinu kojim se proračun općine Ljubuški uvećava za nešto više od pola milijuna konvertibilnih maraka.

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, usvojeni proračun ove općine za 2017. godinu iznosi 9,369.000 KM te se rebalansom uvećava za 537.000 KM i u konačnici iznosi 9,906.000 KM. Glavni razlog povećanja prihoda ove općine je rast sredstava od poreza.

Porezni prihodi

Samo uvećanje prema strukturi proračuna od poreznih prihoda uvećava se za 485.000 KM, od čega na PDV otpada 390.000 KM. Od ostalih poreznih prihoda, koji su u blagom porastu, izdvajam porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti, porez od igara na sreću, porezne prihode od ugostiteljstva - kaže Barbarić.

Ističe i kako je tijekom godine došlo do smanjenja prihoda na određenim stavkama, kao što su porez na imovinu fizičkih i pravnih osoba, porez na prometne pokretnosti i porez na dohodak od samostalne djelatnosti. Kada je riječ o neporeznim prihodima, u konačnici se rebalansom taj prihod uvećava za 17.000 KM.
Kod tekućih transfera jedina izmjena je na transferima inozemnih vlada i međunarodnih organizacija gdje se stavka umanjuje za 125.000 KM zbog toga što su transferi novca dijela međunarodnih organizacija uplaćeni izravno korisnicima - kaže Barbarić.

Kada je riječ o povećanju prihodovne strane, važno je naglasiti i kako je stavka koja se odnosi na prodaju općinskog zemljišta uvećana za 125.000 konvertibilnih maraka u odnosu na planirano. Istodobno se stavka koja se odnosi na rekonstrukciju zgrada smanjuje za 100.000 KM, trošak studije izvodivosti za 50.000 KM, vodonatapni sustav u Klobuku za 140.000 KM jer još nisu počeli radovi. Za oko 150.000 KM umanjena je i stavka koja se odnosi na razna plaćanja prema zaposlenicima.

Elementarne nepogode

Barbarić je objasnio i na što je preusmjeren novac. Tako za rekonstrukciju cesta ide 200.000 konvertibilnih maraka, transfer za kulturu iznosi 40.000 konvertibilnih maraka, transfer za sport 30.000 konvertibilnih maraka, transfer za elementarne nepogode 400.000 KM, za glazbenu školu 45.000 KM te za vanjsku rasvjetu i nogostup 50.000 konvertibilnih maraka.
S velikom dozom sigurnosti možemo kazati kako će se prihodovna strana proračuna općine Ljubuški predviđena ovim rebalansom u cijelosti ostvariti, tj za očekivati je i višak prihoda nad ovako prikazanim rebalansom proračuna do kraja godina. Naime, rebalans smo oprezno planirali, tako da očekujem još 100 do 200 tisuća konvertibilnih maraka veće prihode i od samog rebalansa - zaključio je Barbarić.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Komentari

minus cca 182.000 KM što si dužan komunalnom, sada lipo vrati i to s kamatom koja je dostigla više od polovine duga.

pa mora porez stagnirati kad si sve potjera u njemačku pa ljudi zatvaraju i plaćaju porez merkelici

Pa Barbaric je ekonomista bravo Sevo sve si ih iskolao

Hahaha za sve je kriva deka

barba jeli ovo višak poreza
od industriske zone zvirića
ili sa kravece od ulaznica
nije vam prošla spika laž je bila prevelika
jel tak il ne tak mutikaše

Ma ne, to su prihodi od parkinga hahahaha

Prihodi od kafića na Humcu

Može li se ista uraditi za autobusni kolodvor,park i gradsko groblje.Pozdrav

Može li se konačno uvesti grijanje u dvoranu da nam dijeca ne obolijevaju

Sramota da u današnje vrijeme gradska dvorana nema grijanja

jedva cekam stipendiju

barba, oćeš li vratiti pare komunalnom?

Jedva cekan poskupljenje mesa da za tele kupin mercedesa

treba imat kravu da bi tele ima
nepada ni tele iz neba
zato kada bi došlo do poskupljenja mesa
nebi ni ti ko ni ja brka omastija
a niti bi ima mercedesa
smrdi štala mladim damama
a nesmrdi nemačka wc šolja
a štaćeš i moja je hanuma takva
jel tak il ne tak

Općina Ljubuški drugu godinu za redom rebalans proračuna radi zbog viška prihoda

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari