HDZ preuzima HT, Aluminij i Elektroprivredu

ljubuski.info

Federalna Vlada jučer je, kako je to ranije tražio HDZ BiH, smijenila nadzorne odbore Aluminija d.d. Mostar i Elektroprivrede HZ HB te direktora HT-a Mostar. Za smjene i imenovanja novih kadrova glasovali su HDZ i SDA, dok su ministri iz DF-a bili suzdržani. Iako su nakon sjednice iz SDA i HDZ-a kazali kako nije bilo preglasavanja i kako je atmosfera bila "harmonična", iz DF-a tvrde kako su u suštini preglasani. Ovakva situacija pokazuje kako su šefovi tri stranke na sastanku koji je prethodio sjednici Vlade uspjeli samo dogovoriti odgađanje novih blokada u Vladi zbog javnih poduzeća, a da zajedničkog viđenja rješenja problema nema.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice federalne Vlade, da je najbolja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.
"Vlada je imala 44 točke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a nitko nije bio protiv", rekao je premijer Novalić.

Miloš, Gagro i Raspudić u Aluminiju

Dopredsjednica Vlade i ministrica financija Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su tvrtke poput Aluminija i Elektroprivrede HZ HB poput zakona o spojenim posudama i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.
Istog stava nije drugi dopredsjednik i ministar trgovine Aleksandar Remetić koji kaže kako je na sjednici došlo do preglasavanja ministara iz DF-a kada je bilo riječi o Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB. On je još napomenuo da je Vlada kod ovih smjena odlučivala suprotno zakonu te je naveo kako se mogu očekivati tužbe i sudski sporovi za koje je on siguran da će Vlada izgubiti. Smatra kako je Vlada prekršila Zakon o gospodarskim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Bez obzira na nesporazume i drukčija mišljenja, Vlada je većinom glasova ministara iz SDA i HDZ-a donijela odluku o razrješenju kadrova koje je imenovala bivša "platformaška Vlada" te su imenovali svoje kadrove.
Tako su zbog gubitka povjerenja dioničara smijenjeni članovi Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Mladen Alpeza, Mehmed Jahić i Mirsada Mujić te je predloženo privremeno imenovanje, na razdoblje do tri mjeseca, Dalibora Miloša, direktora Unis Telekoma iz Mostara, Rafaela Gagre, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u, i Ivice Raspudića, zaposlenik Aluminija.

Nakon što je razmotrila situaciju u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je donijela odluke kojima razrješava Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Matu Križanca dužnosti članova NO-a, zbog gubitka povjerenja dioničara, te privremeno imenuje, na razdoblje do tri mjeseca, na ove pozicije Ivu Vincetića, predsjednika ŽO-s HDZ-a BiH Posavske županije, Karmelu Miletić, koja je prije dolaska Vlade SDP-a bila članica NO-a EP-a, Ivanku Galić, članicu Gradskog odbora ZŽ-a HDZ-a BiH 'Kraljica Katarina Kosača' Mostar, Midhata Arpadžića koji je i ranijem mandatu bio član NO-a, Ivicu Krivića i Iliju Đolu, člana HDZ-a u Mostaru. Konačne odluke donijet će skupštine ovih kompanija.

Primorac na čelu HT-a

Osim spomenutih Vlada je razmatrala i situaciju u Pretisu iz Vogošće i Hidrogradnji, te je resornom ministarstvu naloženo da se nastave procedure izbora novih članova NO-a ovih poduzeća.

Vlada je također zadužila NO, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH da pokrenu proceduru i izvrše razrješenje i Uprave i NO-a u društvu Rudnici Kreka iz Tuzle, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice FBiH, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i veza da pokrene proceduru za razrješenje članova Nadzornog odbora i imenovanje novih članova NO-a na razdoblje do tri mjeseca.

Ministar prometa i veza Denis Lasić kazao nam je kako je jučer smijenjen v.d. direktora HT-a Mostar Stipe Prlić, a na mjesto direktora ovoga poduzeća postavljen je Vilim Primorac. Primorac je, po Lasićevim riječima, imenovan u sklopu redovite procedure te je pred njim mandat od četiri godine. Lasić se osvrnuo i na situaciju u javnim poduzećima kazavši kako je ona katastrofalna.
"U poduzećima čije smo stanje razmatrali situacija je katastrofalna. Gubici se mjere stotinama milijuna maraka… Vlada je zamijenila nadzorne odbore i sada slijedi normalna natječajna procedura za izbor novih uprava", kaže Lasić.

Mišljenja je kako se svako poduzeće mora pojedinačno razmatrati kako bi se našao najbolji model za izvlačenje iz krize koja je evidentna. Kada je u pitanju rad Vlade, kaže kako je jučerašnja sjednica protekla u najboljem redu, bez suvišnog podizanja tenzija i nesuglasica.
"Nije bilo preglasavanja ili blokovskog glasovanja. Svatko se izjašnjavao po svojoj slobodnoj volji", kazao je Lasić.

Miroslav Ćorić u Lutriji

Osim novih imenovanja u HT-u, izvršena je izmjena kadrova i u Lutriji BiH.
Vlada je tako Ivanu Bunozu, zbog podnošenja ostavke, razriješila dužnosti predsjednice Upravnog odbora Lutrije BiH d.o.o. Sarajevo, te na ovu poziciju, na razdoblje do tri mjeseca, imenovala Miroslava Ćorića koji je prije osam godina obavljao funkciju premijera HNŽ-a.

Tihomir Ćurak je jučer imenovan za predsjednika, a Rijad Kovač, Pavo Boban, Amira Pintul, Mehmed Cero, Adnan Rovčanin i Haris Jahić za članove Komisije za program javnih investicija Federacije BiH.

Federalna Vlada je imenovala privremeni Upravni odbor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u sastavu Branka Galić (predsjednica), Marina Bera, Mirsad Džajić, Často Čuljak, Mehmed Haznadar, Blago Senjak, Ljiljana Vujičić-Cupać, Ružica Biloš, Snježana Marić i Nedžad Hadžić.

Kenan Spahić imenovan je za predsjednika, a Samir Iskrić, Alen Taletović, Esma Jahić, Veselinka Marjanović, Gordana Vojvodić i Ivana Marojević za članove međuresorne radne skupine za izradu nacrta zakona o uvezivanju radnog staža radnicima u gospodarskim društvima s većinskim udjelom državnog kapitala.

Obustavljena plaćanja

Ministrica Jelka Milićević je nakon sjednice kazala i kako je za prva četiri mjeseca ove godine proračunski priljev manji 270 milijuna KM od planiranog.
" Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izići iz te situacije", istaknula je. Iako nakon sjednice iz Vlade nisu govorili o obustavama isplata, doznajemo kako je jučer usvojen i prijedlog odluke o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu. Ovo znači da se do daljnjeg obustavljaju sva izdvajanja iz proračuna osim tekućih izdataka, duga i socijale, a sve ostalo će ovisiti o priljevu sredstava.

Glas naroda

Aferim, ministre Lasiću! Popravi jazuk u državnim firmama - i ne zaboravi zavrnuti kakvu marku u svoju seharu.

Svibanj 2015 drugovi iz adzeja

Jeli netko možda nekada od završetka izbora čuo termin HNS ili vidio kadrove istog, osim HDZ-a, u nekim razinama vlasti? Jesu li se negdje oglasili sudionici HNS- a, kritizirajući navedeno. Ili se još nadaju nekom sitnom uhljebljenju. I sve to normalno prolazi zahvaljujući našem podaništvu. Kako se više jednom ne primjeti da se stožernici dijele uglavnom u tri skupine. 1. oni koji imaju materijalnu korist, 2. neprijatelji Hrvata, koji u tom sudjeluju samo da bi nam napakostili i 3. ovce kojima prodaju maglu i preko kojih, glasovima i malverzacijama dolaze do ciljeva. Ovdje nam samo Bog može pomoći, jer kada se ove skupine zbroje previše ih je.

Za iznad,Ivan Musa.hkdu,kompezaciskim mandat i jedan zupaniski Ana Bogdan,hss.dr.Mario Karamatic u domu naroda,bivsi clanovi hdz.1900.Bozo i Damir Ljubic,Josip Merdo ,Veso Vegar,na jaslama hns.a,bivsa manekenka i takoder clan hdz 1900,zastupnik u ZDFBiH i to bi bilo to.

Zašto HDZ ne preuzme upravljanje nad slijedećim firmama Tkaonica JKP Komunalno Bigeste HEPOK Vinarija Duhanska ...Ljubuški još jednom pitam ZAŠTO?

u pravu si za ove nabrojane unistene firme to je greska hdz kadroviranja a za ove firme u naslovu trebate znati da ht mostar 15 godina drzi sarajevo preko raznoraznih stranaka i losih osoba iz hercegovine sto je nedopustivo slicno je i s aluminij i ep hz hb

kazniti sve unistavace drzavne imovine bez zatvaranja ociju i to odmah

Dok podmažu strojeve!

Da se ne zaboravi!

Za vinariju i hepok imamo prave kadrove gordana bradvicu i zdravka
borasa, agronome, dakle prave stručnjake za te firme, umjesto da gube
svoje dragocjeno vrijeme u mup-u i zdravstvenom osiguranju u grudama.

gordan je proizvodio najbolje lubenice

Ove odluke treba podržati i tražiti rješavanje u svim drugim firmama u državnom vlasništvu u kojima je nered pogotovo u Ljubuškom

Šta ova Branka Galić iz DZ Grude ima sa SKB Mostar pa stalno predsjednica. Uz dužno poštovanje doktorice dermatologije, ali stvarno je to sramota kod toliko profesora docenata primarijusa i da ne nabrajam. Ili je ona vječna.

smjeniše matu križanca vrsnog magistra samnom je studira čovik zna rukovat atomskom bombon ima pravu magistar diplomu ali nije klimoglavac-dr se mate brajo proće i ova vremena [ * neprimjereno * ]a sa ljude bez repa-znaš ko piše

2015 HDZ BiH preuzima Aluminij HT i Elektroprivredu idemo dalje

Ko je Ana Bogdan jeli iz širokog ???

HDZ preuzima HT, Aluminij i Elektroprivredu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari