promo

Od ovog mjeseca računi za električnu energiju svima uvećani

številka

Račun za potrošnju električne energije za prosinac 2013. godine svim će građanima doći uvećan za naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracijskih postrojenja, potvrdili su iz EP BiH i EP HZ HB.

Zaseban račun

Sredstva koja se dobiju od tih naknada neće ići na račune elektroprivrednih poduzeća u FBiH nego na zaseban račun Vlade FBiH s kojeg bi, kako su naveli prilikom donošenja ove odluke u Vladi FBiH, sredstva trebala biti isplaćivana osobama i tvrtkama koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Kako su naveli iz EP HZ HB radi se o ponovnoj provedbi odluke Vlade FBiH koja je donesena 2011., ali je njena provedba bila prekinuta od siječnja 2012. do prosinca 2012. zbog određenih nedostataka i utvrđivanja zakonitosti provedbe. Budući da je Vlada sada donijela zakon, odluka je ponovno na snazi i kupci električne energije u FBiH su je dužni plaćati.

Na osnovi ove odluke, JP EP BiH d.d. – Sarajevo i EP HZ HB Mostar će na računima za električnu energiju od 1.12.2013., obračunati i kao posebnu stavku naznačiti iznos ukupne naknade za poticanje. Ukupna naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. Jedinični iznosi ovih naknada utvrđeni su odlukom i iznose 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 0,4 kV; 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca javna rasvjeta; 0,0008 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 10 kV; 0,0007 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 35 kV; 0,0005 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 110 kV i više.

Prema ovoj odluci naknada za kućanstvo s prosječnom potrošnjom električne energije trebala bi kako tvrde iz EP HZ HB iznositi najviše jednu KM. Ako uzmemo u obzir da je posljednji popis stanovništva u BiH pokazao da se na području FBiH nalazi 721.199 kućanstava, ne radi se o malim sredstvima.

Milijunski iznosi

Naime, ako uzmemo prosjek od 1 marke po kućanstvu, to bi na mjesečnoj razini značilo 720.000 maraka, a godišnje 8,640.000 KM koje će se iz džepova građana uliti u proračun Federacije BiH i s kojim će raspolagati Vlada FBiH. Ova odluka je, smatraju građani apsurdna, budući da elektroprivredna poduzeća u FBiH godišnje bilježe milijunske dobiti, te bi bilo logično da se sredstva za poticanje električne energije koriste iz dobiti tih poduzeća.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Komentari

Nikakva turbina se nije mjenjala posle Tita a dajte recite što ste vi iz Elektro privrede uradili ili izvršili bilo kakav remont, položite račune, a ne samo izmišljate naplatu nekakve snage i i pojačanje kilovata.Kako god radi Pošta tako i vi,ja sam u pošti u javnoj govornici obavio razgovor i naplatiše ....korištenje kabine pola marke...kome ide ta lova.

naravno da trebaju biti uvećani računi, da bi mogli podijeliti novac višku radnika koje su primili iz HSP- a.

Zemljače moj dragi kako te nije stid izjavit nešto tako? ajde molim te? nemam veze sa ep ni hsp niti me zanimaju ovi drugi!! znači ti i takvi koje je doveo hdz bih ili 90ka su stvoreni da rade u elektri a i troše tuđe pare,a svi drugo koji su dosli preko drugog predznaka su višak?? kad bolje razmislim i jedne i druge treba kući zatratrat i lipo sirotinju dovest da radi

OMG..... svaka čast.Ovaj iznad tebe njemu ću dati odgovor.1942.god partizanski avion je bacio letke narodu Ljubuškog kotara a na letku je pisalo:Hajmo,braćo Muslimani,zovu nas partizani,,,,ja odlazim u domobrane,a zva dana u partizane.Možda on još ćaćin letak čuva.

ovaj prvi komentar od zvonke je čista istina Tito prigradija rijeke a ani samo dižu cijenu , pa u Americi je ta struja nešto simbolično , a kod nas je to problem platit, na kraju krajeva to je opće dobro a preskupa je , ma ja treba mafiju i neradnike financirat

svitlac iz klobuha je krao struju 20 god dok ga nisu otkrili i izmjestili sat vanka na stub. sad se smrzava,trebalo bi mu pomoc

Dodaj komentar

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni isključivo velikim slovima će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumjevanje i strpljenje, budući će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
8
7
8
Unesite prikazani kôd bez razmaka.

Zadnji komentari

priča
zar nije do Drine kod njih e svašta
Dodan: prije 26 minuta 18 sekundi
osmijeh
Baš mi je lipa ova Marija i pametna čujem
Dodan: prije 1 sat 6 minuta
rešetke
Pa nebih se ja htio kladiti da sam na tvom mjestu Oni imaju kad im MMF dadne,a što ako ne dadne
Dodan: prije 1 sat 10 minuta
priča
Sta spavaš di si dosad bio s tim prijedlozima.
Dodan: prije 1 sat 15 minuta
rešetke
Nemoj se za njih sekirat imaju oni na računu uvijek za 3plaće unaprijed
Dodan: prije 1 sat 38 minuta

Facebook

TV program

mailto