Vukovar: S hrvatskom se slobodom ne smije igrati!

ljubuski.info

18. studeni, Dan sjećanja na Vukovar, neki opet kažu pad što nije istina, već je bio hrvatski pogled prema slobodi i budućnosti, slave svi Hrvati ma gdje bili.

Ali već se mjesecima u našoj domovini događa prijepor između SDP-a i HDZ-a, oko dvojezičnih natpisa u Gradu Heroju.

SDP i HDZ ponovno dijele

S jedne strane je SDP, koji želi provesti, kako kažu zakonsku odluku o postavljanju dvojezičnih tabli, jer ove godine u Vukovaru živi više od 33% Srba. Jeste li znali da je Srba u Vukovaru prošle godine bilo 32,6%, pa dvojezične table nisu postavljane, a kad je zakon donijet na snagu 2010. godine, za vrijeme vlasti HDZ-a Srba je u Vukovaru bilo još manje.

Zašto je onda ovaj čin sporan sada, a za HDZ nije bio 2010. godine. I SDP i HDZ politikantski ulaze u cijeli problem.

Kad i jednima i drugima trebaju Srbi za vlast oni im podilazi toliko daleko da žrtvuju vukovarsku žrtvu u Domovinskom ratu. S toga je reakcija Stožera za obranu Vukovara opravdana, ali bi se trebali ograditi i od rada HDZ i ustrajati u obrani digniteta grada za čiju se slobodu toliko dalo.

Srbi u Vukovaru imaju pravo na korištenje svojeg pisma i nacionalnih obilježja, ali to se ne traži silom preko hrvatskog unutarnjeg trvljenja i barem bi trebali imali malo poštenja i časti da shvate da traže nešto što je bolno za Hrvate u sadašnjem trenutku, a bolno će biti i nadalje.

Što učiniti sada?

Povjerenje među ljudima nakon rata se ne može tražiti na ovakav način kao što je slučaj u političkom sukobu SDP-a i HDZ-a, kada se žrtva podcjenjuje tzv. provedbom zakona i opravdava navodnom plemenitosti prema svojim napadačima.

Problem leži u činjenici da krivci za zločine u Vukovaru nikada nisu odgovarali pred zakonom, a Hrvatska je morala procesuirati zločine koji su počinjeni, a ne samo jednim potezom abolirati zločince.

Mnogi će ukazati na potrebu praštanja, ali za njega se mora javiti i onaj kome se može oprostiti.

U Vukovaru se mora uspostaviti pravi ljudski dijalog i onda će doći do shvaćanja prave istine, praštanja, milosrđa, ljudske plemenitosti i snage da se u realnom okviru i vremenu riješe problemi.  

 

Ti.B.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari