Bradvica: Nemoguće preko ustupanja kapitala prebiti dug Aluminija

proizvodnja

Dug Aluminija d.d. Mostar prema Elektroprivredi HZ HB oko 42,3 milijuna maraka nije moguće prebiti preko ustupanja kapitala kombinata. Ovo je kazao direktor Aluminija Ivo Bradvica pojašnjavajući kako ustupanje dionica nije moguće iz jednostavnoga razloga - jer Zakon o gospodarskim društvima to ne dopušta.

"To nije moguće, iz jednostavnoga razloga što je odredbama čl. 135., stavka 3 Zakona o gospodarskim društvima propisano sljedeće: plaćanje dionica ne može se vršiti prijebojem potraživanja prema dioničkom društvu. Navedeni je stavak potpuno jasan i uopće nema dvojbe o tomu je li nedopušteno prebijati potraživanja radi plaćanja dionica", kazao je Bradvica.

Pomoć Vlade

Govoreći o problemima u koje je zapao mostarski Aluminij zbog blokade računa od Elektroprivrede, Bradvica se osvrnuo na ulogu federalne Vlade koja ima značajan udio u vlasništvu oba poduzeća. Nada se kako će danas na sastanku s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem dobiti odgovore na ključna pitanja koja ih tište, a to je pomoć kod rješavanja problema s dugom i implementacija dogovorene subvencije za proizvodnju Aluminija na što se Vlada obvezala prilikom potpisivanja ugovora o raspodjeli kapitala u poduzeću.

"Aluminij je jasno obznanio svoje prijedloge izmirivanja duga prema EP HZ HB i, kao i dosad, otvoreni smo za konstruktivna rješenja, jer jednostavno nema mogućnosti za automatsku isplatu jer za to, u ovomu trenutku, sredstava nema. No, ne vjerujemo kako će do dogovora i valjanoga rješenja doći bez izravnoga posredovanja Vlade", kazao je Bradvica.

Iz Elektroprivrede HZ HB su u nekoliko navrata iznijeli svoj jasan stav. Oni jednostavno nemaju načina dopustiti odgodu plaćanja duga jer će svoje poduzeće dovesti u nezavidan položaj. Poručuju kako su spremni na bilo kakav dogovor koji će značiti što skoriju isplatu duga jer u nadolazećem razdoblju moraju nabavljati električnu energiju. Također su stava kako Vlada, kao njihov vlasnik, može donijeti rješenje bez njihove suglasnosti i znanja.

Dioničari i radnici zabrinuti

U cijeloj priči najviše su zabrinuti radnici Aluminija i dioničari poduzeća koji su nakon niza godina neizvjesnosti konačno dobili papir o vlasništvu nad dionicama. Sve njih plaši stečaj koji Bradvica spominje kao neminovan potez ukoliko se nastavi blokada računa. Prvi na udaru, u slučaju stečaja, svakako bi bili radnici Aluminija jer bi njih oko 600 u prvi mah moralo biti otpušteno. U strahu su i dioničari poduzeća zbog sudbine dionica i njihove cijene na tržištu. Na naš upit Bradvici što će biti s dionicama radnika u slučaju pokretanja stečaja u poduzeću odgovara kako će one dijeliti sudbinu poduzeća.

"Ukoliko bi, u krajnjoj liniji, došlo do stečaja u bilo kojemu poduzeću, to jasno znači kraj toga gospodarskog subjekta i samim time bilo bi bespredmetno pričati o njegovim dionicama jer ne mogu postojati vrijednosni papiri nečega što više ne postoji", kaže Bradvica. Pojašnjava i kako sukladno Zakonu o stečajnomu postupku, mjerodavni sud pokreće taj postupak i imenuje stečajnoga upravitelja, a sve s ciljem planskoga gašenja subjekta i poravnavanja računa, a jasno je utvrđen prioritet u namirivanju.

Vanja Bjelica - Čabrilo [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari