EP HZ HB blokirala račune Aluminiju

proizvodnja

Nakon prošlotjedne sjednice Uprave Elektroprivrede HZ HB jednoglasno je zaključeno da nije došlo do rješenja problema oko plaćanja duga za struju od strane Aluminija d.d. Mostar u iznosu od više od 40 milijuna KM. Kako doznaje republikainfo.com, zbog višemilijunskog duga za isporučenu električnu energiju, od ponedjeljka, 14. listopada, Elektroprivreda HZ HB blokirala je bankovne račune Aluminiju.

Podsjetimo, članovi Uprave Elektroprivrede HZ HB krajem rujna posjetili su Aluminij gdje su se sastali sa Željkom Borasom,  izvršnim direktorom za tehničke poslove i razvitak Aluminija d.d., zbog dogovora o plaćanju duga od 40 milijuna za isporučenu električnu energiju ovom mostarskom aluminijskom gigantu.

Međutim do dogovora ni tada nije došlo su iz Aluminija tražili veliku povlasticu od godine 'grace perioda'. Na ovaj zahtjev nisu mogli pristati iz ove elektroprivrede jer se time ugrožava i njihovo poslovanje.

Kako je tada priopćeno iz Elektroprivrede HZ HB, nažalost, uz iznimne napore Elektroprivrede HZ HB ni ovoga puta nije došlo do dogovora o otplati dugovanja, odnosno postizanja obostrano prihvatljivoga rješenja, koje bi sukladno zakonskim propisima omogućilo Aluminiju da u razumnom roku izmiri dugovanja, a s druge strane da ne bi otežavalo uspješno poslovanje Elektroprivrede HZ HB.

Iz Aluminija je tražen grace perod do 31. 12. 2014., uz izmirenje dospjelih tekućih obveza, što u Elektroprivredi nisu mogli prihvatiti jer bi u pitanje došlo i njihovo poslovanje.

No, dok je enormno visok nagomilani dug za električnu struju Aluminija prema Elektroprivredi HZ HB, ova mostarska tvrtka kupuje 100 MWh/h električne energije (u razdoblju od 1. kolovoza do 31. prosinca 2013.) od slovenske tvrtke GEN-I, a kojoj za isporučenu struju plaća  - avansno.

Podsjetimo, ugovor o kupoprodaji krajem srpnja su potpisali direktor Aluminija Ivo Bradvica i predsjednik uprave kompanije GEN-I Robert Golob.

Nakon što su Aluminiju blokirani računi, cjelokupno poslovanje kao i isplata plaća te izmirivanje doprinosa pod velikim su upitnikom.

Vera Soldo [ republikainfo.com ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari