Vinogradi Nuić u život vraćaju autohtoni trnjak

Vinogradi Nuić, čiji se nasadi nalaze na ukupnoj površini od 35 hektara, u svom asortimanu imaju mnoge sorte vinove loze. Pored autohtonih najzastupljenijih sorti, žilavke i blatine, tu su i one međunarodne - merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah i mnoge druge.

Eksperimentalno se radi s korčulanskim bijelim pošipom te s plavcem malim. Posljednjih nekoliko godina, prema riječima vlasnika Vinograda Nuić, Josipa Nuića, krenulo je se s proizvodnjom vina od autohtone, možda najstarije sorte vinove loze, a riječ je o trnjku, koji je do sada bio prateća sorta blatini.

Premium vina

Trnjak je autohtona sorta Hercegovine i Dalmatinske zagore. Najviše je zastupljena u Imotskoj krajini i u zapadnoj Hercegovini, od Širokog Brijega preko Gruda do Ljubuškog, dok je primjerice u Čitluku i Mostaru ima manje. Prema Nuićevim riječima, ta je sorta vinove loze neopravdano zanemarena, vjerojatno zbog manjeg prinosa koji ima. Grozdovi trnjka su oko 150 grama, što je manje u odnosu na grozdove blatine. Prije je korištena kao oprašivač blatine, ali nikad nije išla samostalno niti je se ikad samostalno proizvodilo vino od nje. Što se tiče uzgoja, dosta je zahvalna i manje zahtjevna od drugih sorti. Kod trnjka su prinosi, iako manji, redoviti. Svi koji se odluče na sadnju ove vrste to trebaju imati na umu, ali isto tako treba znati da daje vrhunsku kvalitetu vina, koje treba godinu dana odležati u drvenoj bačvi kako bi se njegovi tanini smekšali i kako bi dao svoj najbolji izričaj u čaši.

U svom vlasništvu Nuić ima i suvremeno izgrađenu vinariju, koja će, kada u potpunosti bude gotova, biti površine oko 4300 kvadrata, sa smještajnim kapacitetom od oko 600.000 litara. Iako vinarija može primiti velike količine, Nuić nam je kazao kako je njegov plan da godišnja proizvodnja ne prelazi 250.000 litara, jer, kako kaže, ne želi se ići u masovnu proizvodnju, već je cilj proizvoditi premium vina. Vinarija će, kako objašnjava Nuić, sadržavati ugostiteljski objekt otvorenog tipa, konferencijsku dvoranu za 120 ljudi te četiri apartmana.

"U sklopu vinarije se nalazi laboratorij koji sadrži uređaj koji je jedini na ovom terenu, a pomoću kojeg se može raditi elektronska analiza mošta i vina. Pomoću njega se može dobiti 20 parametara u jednom kratkom razdoblju od svega par minuta što je jako bitno za naše enologe kako bi znali u kojem smjeru trebaju ići u procesu proizvodnje vina", priča Nuić, dodajući kako će laboratorij od ove godine biti dostupan i drugim vinarima, neće biti samo za njihove potrebe, jer je proces analize dosta kratak.

Vina raznih aroma

Inače, vinarija je napravljena u tri etaže, tako da se muljane grožđa radi vani, peteljke se odvajaju od bobica, pa samo one dolaze u vinofikatore, poslije čega idu na etažu, ispod na pokretnu presu, zatim u inoksne bačve.

"Svaki od naših tankova ima kontroliranu temperaturu, a berba se radi u plastične gajbe od 20 kilograma. Ukoliko je potrebno, grožđe se odlaže u hladnjaču kako bi se postigla optimalna temperatura za daljnji proces. Pored inoksnih bačvi koje se nalaze u vinariji, tu su i drvene hrastove barik bačve, gdje se određeni dio vina drži u njima, odnosno ono tu odležava, i naravno to su vina koja su zaokruženija i koja imaju razne arome", objasnio nam je Ivan Planinić, voditelj prodaje u Vinogradima Nuić.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari